Feltárul a titok

Feltárul a titok
Fadongó a nedves pehelyfészekben.

A negyedik napon végre megfordult a fadongó, így kiderült ki is költözött be. Hazánkban két féle fadongó él. A kék fadongó (Xylocopa violacea) és a gyakori fadongó (Xylocopa valgus). A kétféle hímet arról lehet megkülönböztetni, hogy a kék fadongó csápvégén narancssárga sávok vannak. A gyakori fadongó csápja teljesen fekete, a hímek csápja 13 csápízből áll. A nőstények csápja szintén teljesen fekete, viszont 12 csápízük van.

Nekem nem kellett számolgatnom, a narancssárga sávok elárulták ki van a kémcsőben.

Kék fadongó hím a látvány darázsgarázsban.

A kék fadongó Európa egyik legnagyobb termetű méhfaja. Hatalmas mérete, és hangos, zúgó repülése miatt félelmetes lehet. Azonban egyáltalán nem agresszív. A hímeknek fullánkjuk sincsen. Csak akkor támadnak, ha kényszerítve vannak. Ahogy a neve is mutatja, korhadt fában készíti fészkét. Az ivadékbölcső készítése a nőstény feladata. A nőstény mindegyik pete mellé virágport rak, a lárvák ebből táplálkoznak. Nyár végén előbújnak a kifejlett egyedek. A hideg évszakban áttelelnek.

Mivel egy hím van a kémcsőben, biztos lehetek benne, hogy csak ideiglenes szállásnak használja, míg újra felmelegszik az idő.