Fák a kertben

Fák a kertben
Kékcinege az almafán.

Minden élőlény számára nagyon fontosak a fák. A madaraknak, rovaroknak nem csak oxigént, hanem lakóhelyet, táplálékforrást és búvóhelyet is jelentenek.

Nálunk cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, ringló, dió, füge, nyír és fenyőfák vannak. Ezen kívül tuja és számos mogyoró bokor van a kertben.  A gyümölcsfákon virágzáskor nagy a forgalom, zúg a fa a sok méhecskétől. Később a helyüket átveszik a madarak, ilyenkor már a legtöbb madárnál megvan az első fészekalj. A gyümölcsfákon mindig keresgélnek a széncinegék. A levelek között bújnak meg a hernyók, rovarok.  A diófát is kedvelik, itt etették nyáron a kirepült fiókákat. Napokig hallgattam az állandó, követelődző csipogást. :D Most, hogy beérett a dió, a hibás burkok alatt keresgélnek.

Az őszapó csapat minden nap, meghatározott időpontban jön látogatni, hangyákat szedegetnek a levelekről.

Az érett fügére a darazsak, hangyák, legyek, muslincák, poloskák járnak rá.

A rigók csak az első komolyabb lehülés után kezdik csipkedni a fügét.

Feketerigó

A fán maradt almákat szintén ők fogják elfogyasztani.

A nyírfán egész nyáron itt volt a kis poszáta, kapkodta a pici rovarokat.

Nyár elején vettem észre, hogy az egyik tujára gyakran szállnak balkáni gerlék. Reméltem, hogy fészket raknak. Egy nagyon szeles éjszaka után azonban a földön, összetörve találtam meg a két hófehér tojást. :( Augusztus végén viszont a másik tuján észrevettem egy riadt szempárt, majd még egyet. Sikeresen kikeltek a picik, azóta már ki is repültek. Egy darabig estére még visszajártak a fészek közelébe, illetve napközben itt etettek a szülők. A balkáni gerle pár védte a fészek környékét. Mikor egy örvös galamb merészkedett az itatóhoz, azonnal elkergették. Így már értettem, hogy miért csökkent ennyire az itatóm madárforgalma.

Ha madarat szeretnénk a kertünkben, a fák sem hiányozhatnak, nélkülözhetetlen az életükhöz, és minden élőlény életben maradásához. Elnyelik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek. Nagy melegben, a lombkoronájuk alatt mindig hűvösebb van, megfékezik a hőt, a szelet és tompítják a zajokat. A gyökereik védik a talajt az eróziótól, és termékennyé teszik. Az állatok nagy része erdőhöz kötött. Fák hiányában felborul az egyensúly, nem lehet fenntartani a sokféleséget.

Ültessünk sok fát!