Őszi levélhullás

Őszi levélhullás

November végére már minden lombhullató fa levele lehullott. Ez jó búvóhelyet jelent számos rovarnak. A hó megérkezéséig a madarak itt keresgélnek táplálék után. A kertünkben már csak az örökzöldeken van levél.

Diólevelek a tűztövis alatt.

Ha összegereblyézzük a kertben a leveleket, azzal elvesszük a madaraktól ezt a táplálékforrást. Nagyobb kárt teszünk, mint hasznot. A ráhullott hóval szigetelőréteget alkot, védi a növényeket és az alatta élő állatvilágot. Ha még is ragaszkodunk a kert takarításához, ne mindenhol szedjük össze, részben hagyjuk meg a levéltakarót, gyűjtsük kupacba, vagy söpörjük a bokrok, fák tövébe.

Lehullott mogyorólevelek a bokor alatt.

Az elszáradt levelek nem csak a madaraknak, és a rovaroknak hasznosak, fontos szerepet játszanak a sünök életében. Ősszel a sünök az eddiginél sokkal több táplálékot esznek, készülnek a téli álomra. Nem elég csak hízni, megfelelő fészket is ki kell alakítani, hogy túléljék a telet. Ezt levelekből építik.

A sokféleség megőrzéséhez, a talaj minőségéhez, bizonyos növények, állatok életben maradásához fontos a lehullott levéltakaró.

Ne dolgozzunk a természet ellen!