Téli vendégeink

Téli vendégeink
Széncinege diófán.

Ez volt az eddigi legsikeresebb téli etetésem, és még nincs vége. Első körben 12 kg fehérkölest, vöröskölest és fénymagot rendeltem. Valamint 9 kg napraforgómagot. A széncinegék fedezték fel elsőnek az etetőt. Aztán jöttek a kék és fenyves cinegék, a balkáni gerlék majd rengeteg mezei veréb.

Fenyvescinege

Ahogy hűlt az idő egyre gyakrabban jött az őszapó csapat. A rigók kezdetben csak az almát ették, majd rászoktak az etetőre, ahol napraforgómagot, és az apróra morzsolt faggyúgolyót csipegették.

Feketerigó az etető mellett.

A faggyúgolyót a vörösbegynek és ökörszemnek morzsoltam apróra. Ökörszemet nem láttam az etetőn, a kertben viszont állandó téli vendég. A vörösbegy a hideg beálltával hamar felfedezte az ingyen csemegét. Rendszeres jár az etetőkre.

Vörösbegy

Ahogy egyre több lett a madár már nem csak a három rekeszes etetőt, és a követ töltöttük fel minden nap, hanem egy magasabb, a kert közepén lévő etetőt is. Ide legszívesebben a meggyvágók jártak. Tél közepén már nyolcan látogattak minket, minden nap.

Hím meggyvágó

A magas etetőből a szél sokszor kifújta a magokat. A meggyvágók gyakran ettek a földről az erdei pintyekkel és verebekkel.

Meggyvágó mezei verebek között, háttérben az itatóval.

Utánuk csatlakoztak a zöldikék. Szintén csapatostul. Óvatos madarak, a napraforgót fogyasztják. Decemberre el is fogyott a 9 kg, így újabb 20 kg rendeltem.

Zöldike az itatónál.

Februárban érkeztek hozzánk tengelicék, szintén a magas etetőt választották. Közben elfogyott a 12 kg-os köles keverék is. Mivel nagyon sok madár ígényelte, rászoktam, hogy nem csak az etetőbe teszek, hanem az etetők mellett a földre is szórok magokat. A sok mezei veréb, erdei pinty, és balkáni gerle szívesebben szedegeti innen.

Az hatalmas meggyvágó és a zöldike mellett feltűnt egy picike madár is az etetőn. Csíz is jár hozzánk. :)

Az etetőt ugyan nem látogatták, de láttunk a kertben sárgafejű királykát, a harkályok pedig egész évben itt vannak.

Most már melegszik az idő, ezt a madarak viselkedésén látni, az énekükön hallani. A meggyvágók egyre kevésbé figyelnek a táplálkozásra, egymást zavarják, kergetik.

Meggyvágók veszekednek a magas etetőn.

A madarak most már ki tudják egészíteni a napsütéses napokon rovarokkal a táplálékukat. Kevésbé fogynak a magok, de az etetésre még szükség van. Rövidebb ideig jönnek az etetőkre mint hidegben, de még az összes felsorolt madár napi szinten itt van. A rigókról se feledkezzünk meg, továbbra is szükségük van almára.

Minden nap látogat minket a karvaly is. Az etetőnél ugyan még nem sikerült neki zsákmányt szerezni, de gyakran nálunk fogyasztja el a reggelit, rendszeresen vannak tollkupacok a kertben.

Vörösbegy a kő etetőn.