A vonuló madarak visszatérése

A vonuló madarak visszatérése

Még javában zajlott a téli madáretetés, de a vonuló madarak szépen sorban érkeztek haza.

Február végén láttam az első két seregélyt, a diófánkra szálltak le. Valószínű ők még tovább repültek, mert ezután hetekig nem láttam őket.

03.10. Reggel kinéztem az ablakon, és legnagyobb örömömre, az előző nap kitett almát, egy barátposzáta tojó csipegette. Előző nyáron végig itt volt egy pár a kertben, rendszeresen használták az itatót.

03.11. A második helyezett az örvös galamb lett. A napraforgómagot eszegette a kő etetőn mikor megláttam. Ők is minden nyáron itt vannak, egy közeli magas fenyőfán fészkelnek.

Örvös galamb nyírfán.

03.14. Bár nem vonuló, csupán átalussza a hideg időszakot, de március közepén láttam először a kis denevérünket. Azóta minden este ugyanúgy száll körbe-körbe mint tavaly. A denevérodú még üres, de remélem hamarosan lesznek lakói.

03.16. Megérkezett a mi seregélyünk! A vadvirágos réten szedegetett reggel. Repülésével, énekével könnyen megkülönböztethető más madaraktól. Hozzánk közel fészkeltek előző nyáron. Remélem felfedezik a D típusú odút.

Seregély tollászkodik az esti éneke előtt.

03.23. Egy erdei szürkebegy szállt meg nálunk. Sikerült lefotózni, és beazonosítani a madarat. Még sosem találkoztunk vele. A sűrű bokrosban bújkált, és az avarban keresgélt. Két nap után repült tovább.

Erdei szürkebegy 

03.28. Az itatót használta egy hím barátposzáta.

04.03. Még sosem láttam felettünk elszállni gólyát. Most azonban négyet is. :) Köröztek felettünk, majd visszafordultak. A város másik végén szoktak költeni.

04.05. Megérkezett az első rozsdafarkú! Egy tojó használta az itatót. Előző nyáron is itt voltak. Fészektálcákat rögzítettem nekik.

04.07. Reggel kinéztem az ablakon, és egy mezei poszáta fürdött nálunk. Őt is vártuk. Azóta itt szedegeti a pici rovarokat a virágzó fákról.

Tojó mezei poszáta

04.24. Megjöttek a sarlósfecskék. Ma hárman repültek át felettünk, valahol a közelben fészkelnek. Minden nyáron látni a magasban őket.