2022 tél

2022 tél
Ökörszem árnyéka a téli napsütésben.

Talán még sosem volt ilyen enyhe telünk, mint idén. A 30 kg napraforgómag nem fogyott el. Hiányoztak az etetőről a meggyvágók, zöldikék, tengelicek, őszapók. A nagy melegben nem volt szükséges délebbre, vagy a városba húzódniuk.

A széncinegék, kékcinegék, balkánigerlék, és a hatalmas mezeiveréb csapat rendszeres vendég volt decembertől. De a melegben a rovarok is aktívak voltak, így a rovarevők a magokkal csak kiegészítették a napi menüt. Ha fagy volt éjjel, akkor másnap délelőtt nagy volt a forgalom. Ilyenkor a szarkák, szajkók, rigók is rájártak az etetőre.

Ősz végén visszaköltöztek a kertbe a vörösbegyek és ökörszemek. :) Vörösbegyből ketten, ők rendszeres vendégei voltak az etetőnek.

Vörösbegy

Ökörszemből rekordszámú telel nálunk, hárman vannak. Jellegzetes hangja miatt azonnal tudni hogy itt van, észrevenni viszont nehezebb, pici és villámgyors.

Ökörszem a farakáson.

Mindig jókedvre derít ha látom, ahogy bujkál az ágak között. Gyakran ugrál a kőrakáson is, mintha élvezné. :)

Ökörszem bujkál a kövek között. :D

A farakáson lévő etetőt más is látogatta. :)

Egér az etetőn.

A kertben vannak magas fenyők, minden évben sok toboz van rajtuk. Észrevettem, hogy rendszeresen oda járnak a madarak. Harkály egész tobozt vitt el. A szajkó, szarka is szokta szedegetni a fenyőmagot, de kisebb madarak is kedvelik.

Csíz a magas fenyőfán.

Idén még korábban kezdik majd a madarak a fészekrakást. Február közepén már énekelt a rigó, és a cinegék is egész más hangon szólnak.

A vörösbegyek és ökörszemek még a kertben vannak, de napok kérdése, és ők is visszatérnek a költőhelyükre. :)