2023 Tavasz, nyár

2023 Tavasz, nyár
Őszapó, csőrében pókhálóval.

Még a télen párom készített a madaraknak a kertben egy etetőt. Egy akácfa törzsét leásta a földbe, és az ágait megfúrtuk, a lyukakba mogyorót tettünk. Nyáron új funkciót kapott, Édesapám egyenesre vágta az ágakat, én pedig felfúrtam 1-1 nagy virágalátétet. Az felsőt felöntöttem vízzel, az alsóba pedig poros földet tettem.

Az új, magas itató elkészült áprilisban.

Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy a tavalyi madarak továbbra is az alsó, nagy fürdőt használták. Akik idén nyáron keltek, ők már a magas itatóra mentek inni, fürdeni. :)

Tavaly láttam először sárgafejű királykát a kertünkben, idén is itt voltak. Március 23.-án sikerült lencsevégre kapnom. :)

Sárgafejű királyka a fenyőfánkon. :)

Március végén egy őszapó pár szorgoskodott a kertben. Szedték az ágakról a pókhálót. :) Napokig jöttek mentek, aztán hosszú ideig nem láttuk őket. Végül nyár végén találkoztunk a népes családdal. :) Valahol a közelben költenek ők is.

Május-5.-én egy feketerigó tojó elkezdte a fészeképítést egy szomszéd fán. Az ereszünkből vitte a sarat hozzá, fáradhatatlanul. :) Valószínű sikeres volt a költés, mert rendszeresen etettek a szülők négy kisrigót június elején a kertünkben.

Május-9.-én a fenyőfánkon észrevettük, hogy fészkelnek a balkáni gerlék. Az egyik ablakból is látni. :) A fészek nagyon esetlen, de folyamatosan ülnek rajta. 14.-én hajnalban sajnos valami történt, reggelre már nem voltak meg a tojások. :( Nagy meglepetés volt, hogy pár héttel később ugyan ott próbálkoztak. Egy hét után azonban megint elvitte valami a tojásokat, most fényes nappal. :(

A seregélyek nézegették a 2.D odút, de sosem szálltak a röpnyílásra, mindig elrebbentek, mintha lenne már bent valaki...

Közben a mezei verebek már etették a kicsiket a diófánkon, náluk is kirepült az első fészekalj. :)

Május 10.-én a tuján egy másik gerlepár kezdett fészekrakásba, ott, ahonnan leszedtük a szajkófészket. 1-2 napig építették csak, és már ültek is a tojásokon. Sikeresek voltak. :) A két kicsi június 14.-én már a fészek szélén gyakorolt. Aztán átmentek a mogyoróbokorra, a 2.D felett etették őket rendszeresen. :) Amint kirepültek, a szülők már neki is álltak a következő költésnek. A második fészekalj is sikeresen felnőtt. :) Így már négy pici gerle született nálunk. :) Még etettek a szülők, amikor egyik reggel rengeteg toll volt a kertben. :( A tojót sajnos valami elkapta. :( Szomorú volt látni, ahogy a hím egyedül ül a szokott helyeken. :( A két kicsi még mellette volt. Pár hét után új párt talált, és a régi fészekben próbálkoztak, de nem sikerült felnevelni a kicsiket.

Május 15.-én egy rozsdafarkú folyamatosan járt a rőzsébe. Kíváncsi voltam, szétnéztem. Egy pici lapult az ágak között, őt etették a szülők. :) Június 19.-én kirepült a szomszédban a második fészekalj is. :)

Május 18.-án a poszáta ürüléket hozott a csőrében. :) Kikeltek a picik. Aztán semmi. :( Nem volt sikeres a költés.

Május 22.-én egy hatalmas erdei siklót találtunk a kertben. :( Még sosem láttunk itthon kígyót. Nem örültem, mert tojásokkal, madárfiókákkal táplálkozik. :( Így egyik odú sincs biztonságban. Lehet a verebek is ezért hagyták ott a fészket? Lehet, hogy a balkáni gerlék első tojásait ő ette meg? Próbáltuk befogni, sikertelenül. :( Egy madárbarát kert, sajnos kígyóbarát is. A kígyó valószínű a tűzifával érkezett. Nem láttuk többé.

Nagy volt a mozgás a kertben. Jártak a gerlék, kint röpködött az 1.B-ből mind a 7 pici, sok volt a mezeiveréb. Egy másik pár rigó is fészeképítésbe kezdett a tuján, a poszáták mellett. Június elején ki is kelltek, majd kirepültek. Még sosem láttam gyurgyalagot, most viszont a kertünkben pihentek. :) Az ablakunkból jól láttuk őket, hárman ültek a nyírfa egyik lehajló ágán. :) A seregélyek jöttek-mentek. Barátposzáták jártak a fürdőhöz. Az örvös galambok is minden nap jöttek inni. A harkály is menetrendszerűen jött az öreg akácfára délutánonként. :) Pár naponta elsuhant felettünk a karvaly is.

Sok madár talált otthonra 2023-ban a Madaraskertben. :) Hamar rájönnek, ha értük van a kert, élnek a lehetőségekkel. Sok boldog pillanatot, és állandó madárdalt kapunk cserébe. Megéri! <3

Örvös galamb a tuján. :D