1. B

1. B
Hím széncinege zsákmányával az 1.B odú mellett.

Március második felében észrevettem, hogy az első és a második B odút is nézegetik széncinege párok.  A benti cicáink ilyenkor már vedlenek, pihe-puha a szőrük. A cinegék pedig szőrrel borítják a mohából épült fészküket. Egy ágra rögzítettem nekik a puha cicaszőrt.

Cicaszőr fára rögzítve a cinegék fészekanyagához.

Április elején abbahagytam a napraforgómaggal való etetést. A cinegék áprilisban fészkelnek először, bár télen magevők, a fiókák nem képesek megemészteni a napraforgómagot. Ha a szülők ezzel próbálnak etetni, a fiókák pusztulásához vezet.

A 2. B odúra rálátok az ablakból, reggelente jöttek, a hím ki-be járt az odúba, míg a tojó a közelben várt. A hím farka meg volt tépve, feltűnően rövid volt. Így könnyen meg tudtam különböztetni a többitől. Aztán nem jöttek többet...

03.25.-én az 1. B odúnál láttunk mozgást, a cinege fészekanyaggal szált be. Itt időről-időre láttuk a madarakat. Még is a történetük elejéről lemaradtam. Hetekkel később tűnt fel, hogy az odúból távozó cinege csőrében van valami fehér. Ekkor kapcsoltam... hiszen a cinege szülők eltávolítják a fiókák piszkát a fészekből!

A tojó kihozza a fióka ürülékét az odúból.

Ekkor már ott maradtam az odú közelében, nagy volt a sürgés forgás. Mikor mindkét szülő távozott, benéztem az odúba. Elérkezett a várva várt pillanat. 7-8 új éhes csőrrel bővült a madaraskert! :)

Széncinege fiókák a szilvafára rögzített 1. B odúban.

Külön öröm, hogy fehér szőrrel bélelt a fészek, ez nagy valószínűséggel az, amit kitettem nekik. :) A fiókák alatt látni még tojást is. Nem szeretném zavarni a madarakat, körülbelül 10 nap múlva újra rájuk nézek. A tojásból kikelve 16-22 nap alatt repülnek ki. Így még láthatom majd a már tollas piciket, az odúban szétugrálva.

Messzebbről tovább figyeltem őket. A szülők fáradhatatlanul hordták egész nap az ennivalót. És feltűnt még valami .. a hím farka tépett volt. Ugyan az a pár nézegette az első és a második B odút is.

A tépett farkú hím.

Remélem sikeresen felnevelik az összes fiókát. Az újabb ellenőrzésig természetesen rajtuk tartom a szemem, távolabbról. A szülők hangját egész nap hallani, a lakásból is. :)

A tojó kirepül az odúból etetés után.