Eltelt egy újabb hét...

Eltelt egy újabb hét...
A tojó kinéz az odúból.

Május 8.-a vasárnap: Egy újabb hét telt el. Nagyon vártam, hogy lássam a piciket! Kinyitottam az odú fedelét, nagy gombszemek pislogtak rám, a csőrük felülről már teljesen olyan volt mint a felnőtteké.

Nagyon megijedtek tőlem, elkezdtek repkedni, ugrálni. Azonnal becsuktam az odú fedelét, de négy pici kirepült... Szörnyű érzés volt. Otthont adtam nekik, aztán kizavartam őket .. ha nem tudtak volna repülni az odúban maradnak meglapulva, de ettől nem lett könnyebb a lelkiismeretem, nem így kellett volna elhagyniuk az odút. :(

A környező fákra, bokrokra szálltak. Perceken belül ott voltak a szülők, és összeszedték őket. Ekkor kirepült az odúból egy ötödik pici is. Követni nem tudtam őket, mert a szomszédba repültek át. Borzasztóan éreztem magam, és csak remélni tudtam, hogy nem okoztam maradandó kárt az első fészekaljban. Sűrűn kijártam a kertbe, hogy hallom-e a picik csipogását. Hallottam.

Visszajártam az odúhoz is, kellő távolságból figyeltem, hogy visszajönnek-e a szülők. De két napig semmi mozgást nem láttam.

Ekkor kezdtem el gondolkodni, hogy az első és az utolsó pici kirepülése között napok is eltelhetnek. Így rájöttem, hogy nem az első, hanem az odúban maradó fiókákat zavartam ki, tehát a testvéreik már kint voltak. Ettől egy picit megkönnyebbültem, mert volt kikhez kimenniük, és a szülők már kint is etették az elsőket. Persze nem szépített a történteken. :( A szülőket és a piciket is minden nap hallottam távolabbról.

A szülők gondosan etetik a piciket. :)

Két nappal később úgy döntöttem, hogy újra kinyitom az odút. Ha bent maradt pici, talán még megmenthető, hiszen a szülők nem jártak vissza, ha pedig mind kirepült, akkor kitakarítom az odút. Kicsit hallgatóztam az odú alatt, de semmi mozgást nem hallottam.

Az odú üres volt május 10.-én.

Mind a 7-8 fióka kirepült a fészekből.

A fészekanyag már le volt lapítva, egyáltalán nem látszott a gondosan épített forma. Levettem a szilvafáról az odút, és nekiálltam a takarításának. Nagyon meglepődtem, hogy a fészekanyag alatt milyen "kosz" van. A szülők kihordják azonnal a picik ürülékét, de a rengeteg fehér tok, ami a fejlődő tollakat védi belepte a fészek alját... és mozgott az egész .. a fészek lagalján rengeteg nyű volt.

Rengeteg fél centi körüli nyű mozgata a fészekanyagot.

Ezen kívül volt egy törött tojás (szintén mozgott) és egy egész a fészekanyag alatt. Az egészet felnyitottam, kíváncsi voltam mit találok benne. A tojás a legelején fülledt be, nem volt benne "semmi", csak az elszíneződött fehérje.

A fészek alatt találtam egy fél és egy egész tojást.

A fészekanyagot azonnal elégettük. Alaposan kitakarítottam az odú alját, majd visszaszereltem a szilvafára.

Most már értem miért van szükség minden fészekalj között takarítani az odúkat. Ez a sok élősködő biztosan csökkentené a második fészekalj életben maradását.

Tanultam a történtekből is. Remélem, hogy nem okoztam a szülőknek sem akkora traumát, és nálunk költik ki a második fészekaljat is. Ha így lesz, a legelejét biztosan benézek a fészekbe, hogy a tojásokat megszámolhassam. De nem szeretném őket zavarni, nem fogom ellenőrizni később az odút...