Második fészekalj

Második fészekalj
A hím tépett farkán egy hangya kapaszkodik...

06.10. Már ki is kelt a második fészekalj. Egyre hangosabbak. Nem akartam őket zavarni, jó lett volna akkor benézni az odúba, mikor még tojások vannak. Teltek a napok, és egyre hangosabbak lettek, végül úgy döntöttem már nem nyitom ki az odút. A hím már így is óvatosabb, nem repül be rögtön a röpnyíláson, ha ott ülök. Megismer. Ugrál párat a szilvafa ágain, és csak utána viszi be az élelmet.

Figyel a hím, mielőtt bemegy az odúba.

06.17. Órákig figyeltem az odút, de csak a hím jár etetni. Sűrűn fordul, fáradhatatlan. Vártam és vártam, hátha jön a tojó is, de sajnos nem láttam.

06.19. Már három napja nem látom a tojót, de még reménykedem... A fiókák egyre hangosabbak, a hím folyamatosan jár.

Közben felfedeztük az előző fészekalj egyik tagjának alvóhelyét. :) Minden este az odúhoz közeli fenyőfa egyik ágának végére ül, itt tölti az éjszakát. Még világosban, 8 óra körül foglalja el a helyét.

Fiatal cinege alvóhelyén. :)

A tojót sajnos azóta sem láttuk. :( Ez azt jelenti, hogy a hím egyedül maradt a második fészekalj felnevelésére. Sűrűn jár etetni, nem áll meg. A picik egyre hangosabbak, a legelsők lassan ki fognak repülni. De egy egész fészekalj felnevelése a hímnek óriási feladat... sok mindentől függ a siker. A fiókák számától, hogy meddig nevelte őket a tojó is. Ha ki is repülnek, a hímnek még hetekig kell egyedül etetnie a kis csapatot. A hangok alapján 5 pici biztosan van a fészekben.

Utána néztem mit tehetek, mivel segítek a legtöbbet, és azonnal akcióba léptem.