Az egyedül maradt hím

Az egyedül maradt hím
A párjár elvesztő, tépedt farkú hím tovább eteti a fiókákat.

Napok teltek el, mióta utoljára láttam a tojót, már biztos, hogy elpusztult. A hím fáradhatatlanul ját, az odúból folyamatosan kihallatszik a kicsik egyre erőteljesebb követelődzése. A széncinegék 10-14 tojást is rakhatnak, egy ilyen fészekalj felnevelése két szülőt ígényel, egyedül esélyük sincs. Városokban, és másodköltésnél ez a szám mindig alacsonyabb. A hangok alapján 5 picire tippelek.

Sokat gondolkodtam mi a helyes, ha belenyúlok a folyamatba, belenézek a fészekbe, és esetleg kiveszem a legkisebb fiókákat. Táplálom őket ameddig szükséges, és miután röpképesek, kiengedem őket a testvéreikhez. A széncinege szülők megismerik, és elfogadják, tovább etetik az így visszaengedett kicsiket. Miután a hím óvatosabb lett, úgy döntöttem nem nézek be az odúba, de mindenképp segíteni akartam.

Ilyen helyzetben érdemes az odú közelében kihelyezni egy tálkát, benne lisztkukaccal. Be is szereztem a lisztkukacokat, és azonnal rögzítettem a szilvafára egy kis műanyag edényt.

A szilvafára rögzített tálka, benne a lisztkukacokkal.

Azért nem közvetlenül az odú elé rögzítettem, mert attól tartottam, hogy más madarak is hamar észre fogják venni, nem szerettem volna ha még ők is nehezítik a fészekalj növekedését. A hím közben szorgalmasan jár tovább, de ő csak akkor repül a szilvafára, mikor eleséget hoz, azt be is viszi az odúba, kifelé pedig még gyorsabban távozik, hogy a ragadozók figyelmét ne keltse fel. A szemfüles kicsik az előző fészekaljból viszont hamar felfedezték.

Az első fészekalj egy része jól lakott a lisztkukacokkal.

Hamar kiürült a tál. Kicsit sem bántam, hogy megetettem a kirepült kicsiket, de most jobban szerettem volna segíteni a hímnek. Éppen ezért átkötöztem a tálat egy közeli bodzabokorra, a hím gyakran innen repül az odúba.

Sokszor mellé száll, megnézi, tudja, hogy ott van. Ennek ellenére én nem láttam, hogy vitt volna belőle. A kicsik viszont azonnal követtek ide is.

A hím most már elzavarja az előző kicsiket, de mikor távozik az odútól, ők már ott is vannak...

Minden nap teszünk ki lisztkukacot, naponta többször megnézem van-e még. Remélem tudtam segíteni.