Odúfoglalás

Odúfoglalás
Széncinege a virágzó ringlófán.

Március első napján, este fél hatkor láttam ahogy az 1.B odúba berepül egy széncinege. Izgatott lettem, elkezdődött! :)

Másnap figyeltem az odút. Napközben is láttam mozgást, 10:45-kor be, majd kirepült egy cinege. Este lesben álltam. Nem kellett sokat várnom, 17:35-kor berepült a cinege aludni. Átmentem a 3.B odút figyelni, egészen sötét volt már, de 17:45-kor ide is berepült egy széncinege. Boldogságom határtalan volt! :D

A széncinege aludni megy az 1.B odúba.

Március 3.-án többször láttam napközben ki-be repülni a cinegét az 1.B odúban. 10:45-kor a pár mindkét tagja bent volt. :) 17:35-kor menetrendszerűen érkeztek. Először mindig a hím jön, hangosan énekel, leszáll az odú közelében. Rögtön utána jött a tojó, a röpnyílásra szállt, hosszan kopogtatta, majd elrepült a közeli fára. Majd vissza az odúra, ismét sokáig kopogtatta a röpnyílást, végül 17:46-kor berepült.

A tojó hosszan kopogtatta az odú bejáratát.

A 3.B odúnál napközben nem láttam mozgást. 17:48-kor viszont jött aludni a cinege.

Március 20.-ra az 1.B odúnál egész napos lett a forgalom.

A tojó kirepül az odúból.

A 3.B odú mellett verebek ültek a kerítésen. Bent is jártak. Nem szerettem volna, ha kitúrják a cinegéket, ezért tettem a röpnyílásra egy 32mm-es szűkítőt. Este vártam, a cinege már messziről észrevette a változást. Óvatosan közelített, izgatottan ugrált, rászállt a röpnyílásra, de nem ment be, elrepült. :( Másnap inkább levettem a szűkítőt, de nem jött este a cinege, harmadnap sem. Ebből is tanultam, nem szabad megbolygatni az odút tavasszal. Máskor hagyom, a madarak majd elrendezik ki fog ott költeni...

Március 23.-án napközben egy cinegepár járt a 3.B odúnál. Újra reménykedni kezdtem, hátha elfoglalják!

A tojó bent van az odúban, közben a párja a virágzó fán várja.

Az 1.B odúnál ezen a napon jelentősebb dolgok történtek. A tojó szőrt hordott az odúba. Ez nem a mi cicáinké volt, sötét volt, és sokkal durvábbnak tűnt.

Széncinege tojó szőrt visz az odúba.

Ez azt jelenti, hogy nem csak fészket épít, de lassan be is fejezi. A szőr a fészek utolsó összetevője. 4-5 alkalommal fordult, sűrűn egymás után.

Az 1.B odú tojója.

Mindig először a hím érkezik az odú közelébe, hangosan énekel. Ha tiszta a terep, akkor a tojó is jön, először a szilvafára repül, majd az odúba. Ha ragadozó van az odú közelében (macska, szajkó, szarka) nem mennek be, elrepülnek.

Március 28.-án délelőtt a 3.B odú mellé kiakasztott cicaszőrt szedegette egy széncinege. Sajnos nem az odúba szállt be, elvitte messzebbre. Nem sajnáltam, más cinegéket is melegíteni fog a puha cicaszőr. :) Tettem még ki.

Széncinege szedi a macskaszőrt a 3.B odúnál.

Hátrasétáltam, figyeltem kicsit az 1.B mellett is. Nem csalódtam. Az 1.B tojója szedegette a cicaszőrt, és bevitte az odúba.

Most már biztosan pihe-puha lesz a fészek. Napok kérdése, és meglehet az első tojás 2023-ban a Madaraskertben! :)