2.D odú

2.D odú
2.D a mogyoróbokron.

Május közepén volt pár esős nap. Mindent átitatott a víz, a kihelyezett cicaszőr nem nyújtott szép látványt a barackfán. :D Az új 2.B odú mellé kirakott cicaszőrt viszont nem érte víz, a tuja ágai közt. A széncinege pár, akik a szomszédban költöttek, napokig csak hordták. Többször kötöztem nekik új adagot.

A szakadó eső ellenére egy kismadár sűrűn járt a 2.D odúba. Nagyon kíváncsi voltam milyen madár lehet.

A 2.D-t is széncinegék foglalták el. A tujáról ők hordták a sok sok cicaszőrt. Szükségük is volt rá, mert a 2.D alapterülete jóval nagyobb mint egy átlagos B odú. Nagyon érdekes volt megfigyelni a viselkedésüket. Mivel az odú az 1.B-ben fészkelő pár területén van, itt a hím csak akkor énekelt nagyon röviden, mikor a párja kijött az odúból (üdvözölte őt), és gyorsan el is repültek. Mindig nagyon csendben, óvatosan surrantak vissza a fészekbe.

Így már értettem, hogy a seregély, aki többször jött megnézni az odút, miért nem szállt a röpnyílásra, mindig ilyedten elröppent... hiszen akkor már építették a cinegék bent a fészket.

Június elején keltek a picik, kb egy időben az 1.B második fészekaljával.

Négy kiscinege lapult a hatalmas fészekben.

A szülők végig nagyon óvatosak voltak, ritkán jártak. De szépen felnőttek a kicsik, és június 25.-e körül ki is repültek. Vártam pár napot, és jöhetett az odútakarítás.

A szülők nyolc tojást raktak, ebből csak négy pici kelt ki. Négy tojás maradt a fészekben, sértetlenül.

Négy tojás nem kelt ki a 2.D odúban.
Széncinege tojások

Kíváncsi voltam, ezért feltörtem a tojásokat. Az egyikben elkezdett fejlődni az embrió, a másik háromban csak a berohadt tojás volt.

A 2.D és az 1.B odú méretének különbsége jól látszik a kiszedett fészekanyagon. A 2.D odúba bizony kellett a rengeteg cicaszőr. :)

A fészekanyag magasságán is jól látszik, hogy míg az 1.B-ben az öt fióka kitöltötte a rendelkezésükre álló helyet, addig a négy kicsi a D odúban kényelmesen elfért, csak középen lapították le a fészekanyagot.

Fészekanyag a 2.D és az 1.B odúból.

Kíváncsian várom, hogy a következő szezonban is a széncinegék foglalják-e el a 2.D odút, vagy meghagyják a seregélyeknek.