2024.04.22.

2024.04.22.
Ki fogott meg kit?

A kiscinegék hangja, csipogása folyamatosan változik ahogy nőnek. Nagyon jellegzetes mikor már kirepültek, és mindenfelé csipognak, a szárnyukat verdesve, élelemért. Gondoltam megvárom a jó időt, és akkor nézek be az odúba, de már olyan hangosak, nem várhattam az ellenőrzéssel. Jól tettem, az 1.B-ben hét gyönyörű kifejlett fióka lapult, csak a hűvös, esős idő miatt nem repültek még ki. Idén is a benti cicáink szőre tartja melegen a piciket. :)

1.B, első fészekalj

Előkészítettem a létrát, és vártam az A odú közelében is. Egymás után gyorsan etettek a szülők, ahogy kirepültek indultam. Itt is hét picit számoltam. Körülbelül két hét különbség van a két fészekalj között. Ők nem használták fel az odú mellé kitett szőrt.

A odú, első fészekalj

Következtek a seregély odúk. Itt többet kellett várnom. Közben mellém szállt az egyik széncinege szülő, és letett az almafa ágára egy odúból hozott ürüléket. :D

A széncinegék kihozzák az odúból a fiókák ürülékét, és az odútól távolabb teszik le.

Elsőnek az 1.D-ből repült ki a tojó. Négy szép kék tojás volt a fészekben, kevés fészekanyagon, főleg szalmán, fűszálakon. Volt bent néhány toll és levél is.

1.D, seregély tojások

A 2.D-ben ugyan ezekből készült a fészek, viszont itt több centi vastagra építették. Mindkét fészekben voltak rózsaszín termések, ezt még nem azonosítottam be.

2.D, seregély fészek

A 2.D odúba hamarabb költöztek be, így nem kizárt, hogy még lesz ötödik tojás az 1.D-ben is. :)

2021-ben raktam ki az első odúkat, azóta minden évben egyre többet foglalnak el a madarak. :)