2024.04.29.

2024.04.29.
A fiatal balkáni gerlék elhagyták a fészket.

Eltelt egy hét. Újra végig jártam az odúkat. Az 1.B-ből már 27.-én kirepültek. :) Így az odúban csak a lelapított fészket találtam.

Mind a hét széncinege kirepült.

Itt a következő lépés az odútakarítás.

Az 1.B-ből kirepült kiscinege április 27.-én,
és testvére a diófán.

Az A odúban nagyot nőttek a kicsik, körülbelül tíz naposak lehetnek.

Most is hét kicsit számoltam.

A szülők szorgalmasan etetnek, és nagy örömünkre már egyáltalán nem foglalkoznak velünk. Mikor a létrát az odúhoz tettem, még akkor is bementek etetni. :D

Széncinege az A odú nyílásán.

Meglepetésként a 2.B odúban is elkezdett építkezni egy széncinege pár. (2024.04.23.) Azonnal kitettem egy újabb nagy adag cicaszőrt, mindet be is hordták. :) Nagy különbség van a két B odú között. Az elsőből már kirepültek, a másodikban pedig most kezdték a tojásrakást.

3 széncinege tojás, és sok-sok cicaszőr :)

A gerlék is nagyot nőttek, gyönyörűek. Már kint ülnek a fenyő ágán. :) Nagy öröm számomra, hogy nekik is tudtam segíteni a fészekkel, mert híresen rossz építők. Érdekes megfigyelés, hogy mikor gyakorolnak, ügyetlenül, és persze nagyon hangosan, a szülők mindig felrepülnek, figyelem elterelésképp.

Az egyik kisgerlénk.

A két D odúban is megkezdődött az etetés. Kikeltek az első seregélyek, hallani a hangjukat. A szülők óvatosak, őket nem akartam most zavarni, a következő 2 hétben majd hozzájuk is benézek. Rovarokkal és hernyókkal etetnek.

Ízeltlábút hoz az egyik szülő a 2.D odúba.

Benéztem a mezei veréb odúkba is. De megint csak az elkezdett fészkeket találtam. Nem tudom mi lehet ennek az oka, pedig a kertben egész nap ott vannak. A fecskefészkeknél sem látok mozgást.

Elkezdett, félbehagyott mezei veréb fészek.
Mezei veréb